Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

De som fått pengar av Nya Mediafonden 2023

Under 2023 har Nya Mediafonden delat ut pengar till 8 mottagare. Jag tycker det är väl valda mottagare som är värda stöd. 

Klimatgranskaren

Klimatgranskaren är en sajt som granskar klimatpolitiken och följer utvecklingen för vår planet. De är orädda och miljömedvetna. Gammelmedias klimatbevakning behöver en spark i baken och där kommer klimatgranskaren in. De är vår ficklampa i klimatmörkret. Därför får Klimatgranskaren 4 000 kronor.

Nyhetsbyrån Järva

Alla snackar om Järva. Men bara Nyhetsbyrån Järva rapporterar från Järva. Sverige behöver mer lokal journalistik som visar hur de växande klassklyftorna stänger ute människor. Därför får Nyhetsbyrån Järva 3 000 kronor.

Samesystrar

I samtalspodden Samesystrar delar ​​Sakka Anna-Marja Persson och sina samesystrar ärligt, öppet och sårbart i ett tryggt rum.

Namnet på podden, Samesystrar, symboliserar det samiska systerskapet som flätar dem samman oavsett ålder, bakgrund eller erfarenheter. Vi tror att det behöves ett samiskt systernätverk och en mediaplattform för detta. Därför får Samesystrar 2 000 kronor.

Konstellationen

Vänstern behöver äga och förvalta egen infrastruktur och datamakt. Det är vad föreningen Kamratadataföreningen Konstellationen ämnar att göra och förvalta plattformar för tex sociala media, event, bloggar och Mastodonkanalen Spejset. Därför får Kamratdataföreningen Konstellationen 1 500 kronor.

Galdem A Talk

På fem år har Galdem a talk gått från att vara en podd, till att också vara en förening, en rörelse och organisera poddfestival. Det behövs plattformar av, med och för tjejer i förorten som annars inte får komma till tals. Därför får Galdem A Talk 1 500 kronor.

Krakel

Krakel är en organisation och podd som drivs av lust och vi gör plats för arrangemang och samtal kring politik, kultur och litteratur. De är en reaktion mot övervakningskapitalism, nykonservatism och nyliberalism. Därför får Krakel 1 000 kronor.

Värdet av pengar

I värdet av pengar pratar ekonomikunnarna Pontus och Li om aktuella händelser och leder oss genom kapitalismens snårigaste djungler. Det behövs mer progressiva poddar som handlar om ekonomi på ett lättillgängligt och pedagogiskt sätt. Därför får värdet av pengar 1 000 kronor.

Last Night in Sweden

Sverige behöver etablera andra personer än de som idag får berätta om landet i utländsk media. Genom detta kan vi påverka nyhetsrapporteringen om Sverige. Som ett litet land är vi besatta av vad utländsk press skriver om oss. Peter Gustavsson är även med och driver nyhetsbrevet Rörelsen som skaffat flera hundra betalande prenumeranter. Därför får Last Night In Sweden 1 000 kronor.

Om Nya Mediafonden

Nya Mediafondens initiativtagare är folkrörelsen Skiftet som finansierar sin insats genom att hyra ut en del sin lokal. Skiftet är den enda medlemmen i nätverket just nu.

Kommentarer är stängda.