Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Det hettar till i den tyska avtalsrörelsen

av Offensiv

Det börjar hetta till i de tyska avtalsförhandlingarna på den offentliga sidan.

Efter en serie varningsstrejker, strejker från olika arbetargrupper och i olika delar av landet som påtryckningsmedel i avtalsförhandlingarna, bröt förhandlingarna samman mellan 160 000 postanställda och arbetsgivarna.
De postanställda, som organiseras av det stora offentligfacket Verdi, ska nu rösta om storstrejk eller ej. Om tre av fyra röstar ja till strejk stoppas postutdelningen helt i mars.

Verdi har krävt ett lönelyft på 15 procent för de postanställda och ettårsavtal för att ta igen vad arbetarna har förlorat till följd av inflationen och för att få en del av den tyska postens (Deutsche Post) jättevinst på 90 miljarder kronor (före skatt) 2022.
Trots rekordvinsten hävdar Deutsche Post att en (1) procent är helt orealistiskt och de bud man gav var en provokation – ett tvåårsavtal med små lönehöjningar i form av klumpsummor.

Vid sidan av de postanställda har andra offentliganställda genomfört varningsstrejker. I exempelvis i Berlin gick offentliganställda ut i gemensam varningsstrejk den 9 februari och i fredags (den 17 februari) lamslogs flera av Tysklands största flygplatser av varningsstrejker för fackets (Verdi) generella krav på minst 10,5 procent i lönelyft i år och extra påslag till de lägst avlönade, vilket skulle ge ett lönelyft på flera tusen kronor i månaden.
Verdi kräver också en rejäl höjning av lärlingslönerna – 2 000 kronor mer i månaden.
Inför de stundande löneförhandlingarna inom järnvägen har ett av de två järnvägsfacken, EVG, krävt en lönehöjning på 12 procent.

Inlägget Det hettar till i den tyska avtalsrörelsen dök först upp på .

Kommentarer är stängda.