Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ryssland och Mali ”stärker försvarssamarbete”

Den ryske utrikesministern Sergej Lavrov besöker Mali i veckan för att stärka ländernas försvarssamarbete, uppger Malis utrikesdepartement i ett uttalande, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. I Afrika kan Ryssland stärka relationer och sälja vapen – samtidigt som västmakter, och framför allt Frankrike, fortsätter förlora geopolitiskt inflytande.

MALI/RYSSLAND | För Sergej Lavrov är det bråda dagar med mycket resande. Förutom att resan till Mali blir den ryske utrikesministerns tredje på några få månader tvingas Lavrov även försvara Rysslands krigföring i och invasion av Ukraina inför en nästintill unisont kritisk omvärld.

Sedan 2020 års militärkupp styrs Mali av en militärjunta, ledd av överste Assimi Goita. Precis som i fallet med Centralafrikanska republiken (CAR) har landet lossat sina historiska knutar till sin forne kolonialherre Frankrike till förmån för Ryssland.

För Malis del är utvecklingen lika mycket ett sätt att signalera makt till den egna befolkningen.

Mali ”byter sida”

För rysk del är Lavrovs visit i Mali en viktig del i landets ekonomiska anpassning i en tid av sanktioner mot Ryssland som en effekt av kriget i Ukraina.

Och det är just försvarsmateriel som efterfrågas av flera afrikanska länder – däribland Mali som tampas med interna stridigheter och fundamentalistiska islamiströrelser – och vilka Ryssland har produkter att erbjuda.

Någon fortsättning på den FN-ledda fredsbevarande operationen MINUSMA i det västafrikanska landet blir det aldrig tal om, trots reella hot från såväl al-Qaida som Islamiska statens västafrikanska gren – istället vilar juntans överlevnad och folkets säkerhet i högre utsträckning på rysk närvaro, rapporterar ABC News.

Omritad geopolitisk karta

Som Tidningen Global tidigare har rapporterat har Rysslands säkerhetspolitiska intresse vuxit lavinartat längs den afrikanska kontinenten under de senaste åren.

Det har handlat om alltifrån stärkta relationer till Sydafrika, depåstopp hos redan förtrogna allierade som Angola och upprättandet av lukrativa säkerhetsuppdrag i samband med viktiga industriinrättningar, däribland gruvdrift i CAR.

Enligt det internationella fredsforskningsinstitutet Sipri står Ryssland för 45 procent av all betydande vapenexport till den afrikanska kontinenten och i de flesta fallen har det varit till länder i vilka den ryska Wagnergruppen, med nära band till Kreml, opererar med centralregeringars goda minne.

Frankrike: ”Oacceptabelt”

För franska intressen i västra Afrika är utvecklingen bekymmersam, vilket understryks i en kommentar av Frankrikes vice-FN-ambassadör Nathalie Broadhurst:

– [Wagnergruppens] närvaro likställs med regelbundna övergrepp mot maliska civila och ökad obstruktion av MINUSMA – detta är inte acceptabelt, sade Broadhurst vid ett sammanträde med FN:s säkerhetsråd, rapporterar ABC News.

* * *LÄS MERRyskt-franskt ordkrig om Centralafrikanska republikenHRW: Ryska styrkor dödar civila i CARPutinallierad oligark erkänner grundande av Wagnergruppen

The post Ryssland och Mali ”stärker försvarssamarbete” appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.