Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Jair Bolsonaro anklagas för kupplaner av tidigare allierad

Nya anklagelser riktas mot den brasilianske tidigare presidenten Jair Bolsonaro om att han ska ha haft kännedom om och inblandning i kupplaner och stormningsförsök i huvudstaden Brasília den 8 januari. Bolsonaro själv befinner sig i närheten av Disney World i Florida där han hoppas fortsätta att vistas efter att ha ansökt om förlängt amerikanskt visum.

BRASILIEN | Samtidigt som Jair Bolsonaros ansökan om förlängt visum till USA mals i den byråkratiska kvarnen kommer nya uppgifter om att den brasilianske ex-presidenten eventuellt hade kännedom i förväg om stormningsförsöket i Brasília den 8 januari, där hans anhängare i praktiken försökte hindra den sydamerikanska nationens nyvalde president Luiz Ignacio Lula da Silva från att tillträda sin post.

Senatorn Marcos do Val sade vid en direktsänd presskonferens på torsdagen att han ska ha blivit inbjuden till ett möte den 9 december förra året under parollen ”Rädda Brasilien”.

Enligt do Val – tidigare allierad till Bolsonaro – ska den högerextreme presidenten ha försökt att mejsla fram en konspiration för att hålla honom kvar vid makten, vilket han klargjorde i en lång intervju med den brasilianska tidningen Veja.

Skulle få fram ett ”erkännande”

Under ”Rädda Brasilien”-mötet presenterades en färdig kupplan som gick ut på att Marcos do Val skulle ”locka fram ett erkännande” från Alexandre de Moraes, domare i Brasiliens högsta domstol, att valet var riggat och sedermera använda ”erkännandet” som förevändning för att utropa Bolsonaro till egentlig valsegrare.

Jair Bolsonaro själv satt tyst under mötet och Marcos do Val säger sig ha vägrat bli en del av komplotten, rapporterar BBC Brasil.

Den som uppmanade Marcos do Val till inspelningsplanerna av Alexandre de Moraes var ingen mindre än kongressledamoten Daniel Silveira, som på torsdagsmorgonen greps på order av just Alexandre de Moraes, misstänkt för domstolstrots, rapporterar The Guardian. Ett gripande som möjliggjordes efter att Silveira miste sin parlamentariska immunitet då hans mandatperiod hade löpt ut.S

edan tidigare hålls Bolsonaros förre justitieminister Anderson Torres frihetsberövad, misstänkt för att ha orkestrerat stormningen i Brasília.

USA:s agerande blir avgörande

Från sitt temporära uppehälle i Orlando, inte långt från Disney World, åser Jair Bolsonaro hur uppgifterna om hans eventuella kännedom och inblandning i illegala kupplaner halas upp inför allmän och juridisk beskådan. Och det samtidigt som hans visumansökan till USA har förvandlats till en inrikespolitisk amerikansk stötesten.

Flera prominenta röster har i form av ett brev undertecknat av ett 50-tal kongressledamöter – däribland Alexandra Ocasio-Cortéz och Joaquin Castro – uppmanat USA:s regering ledd av partikamraten Joe Biden att utvisa Jair Bolsonaro till Brasilien och samarbeta med landets rättsväsende.

– Hans desinformation, underlåtenhet att uppmana anhängare att acceptera valresultatet och aktiva mobiliseringsuppmaningar mot demokratiska institutioner hetsade tusentals demonstranter till stormning av regeringsbyggnader och deltagande i våldsamma dåd den 8 januari, riktade Brasiliens demokratiska pelare”, säger de i brevet, rapporterar tidningen Politico.

USA:s nästa drag i den alltmer pikanta politiska processen kring Jair Bolsonaros valefterspel – beviljat visum eller utvisning – kan avgöra ex-presidentens närmaste framtid. En tillvaro som antingen kommer att åtnjutas i närheten av Disney World eller möjligen i ett brasilianskt häkte.

* * *LÄS MERBolsonaro ansöker om visum till USA15 miljoner hektar skog skövlade – så ödelägger köttindustrin ParanáflodenHundra år av pandemi

The post Jair Bolsonaro anklagas för kupplaner av tidigare allierad appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.