Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sveaskog skyller sina misslyckande på samerna

Sveaskogs utspel att skylla på samerna istället för att erkänna att deras nuvarande skogsbruk är ohållbart är polariserande och ett försök att dölja sanningen (Foto:
NICOLA F / Flickr CC).

av Britta Berggren // Artikel i Offensiv

Statlig Sveaskog ska minska ”föryngringsavverkningen” i Norrbotten med 45 procent de närmaste åren. Bolaget hävdar att de är tvungna att minska avverkningen på grund av ”ej fungerande samplanering med samerna”.
En debattartikel av Naturskyddsföreningen avslöjar dock att Sveaskog själva uppgett att de redan har avverkat så pass hårt att de i Kiruna- och Gällivaredistrikten helt har slut på avverkningsmogen skog, och situationen är nästan lika dålig i Pajala.
”I landet som helhet har över 60 procent av den produktiva skogsmarken kalhuggits sedan 1960-talet enligt officiella siffror. Konsekvensen är att huvuddelen av landets skogsmark idag är bevuxen med träd som inte är avverkningsmogna enligt skogsvårdslagens bestämmelser”, skriver Naturskyddsföreningen.
Sveaskogs utspel att skylla på samerna istället för att erkänna att deras nuvarande skogsbruk är ohållbart är polariserande och ett försök att dölja sanningen.

Inlägget Sveaskog skyller sina misslyckande på samerna dök först upp på .

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy