Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Västpapua: 60 000 internflyktingar utan statliga hjälpinsatser

VÄSTPAPUA | En ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Monitor visar att över 60 000 västpapuanska internflyktingar står helt bortom statliga hjälpinsatser.

Det handlar dels om människor som har undflytt den väpnade konflikten mellan den indonesiska armén och västpapuanska självständighetsrörelsen OPM och dess väpnade gren TPNPB, dels om människor som tvångsförvisats från sina hem i regioner som är av stort intresse för indonesiska gruv- och timmeraktörer.

Lokala människorättsaktivister har rapporterat om hårda strider i december 2022 och att flera samhällen förblir mer eller mindre tömda på invånare – uppgifter som är svåra att verifiera då den indonesiska staten helt har blockerat tillgång för FN-organ, oberoende journalister och hjälporganisationer till stora delar av Västpapua.

Human Rights Monitors kartläggning visar också att få insatser har gjorts från den indonesiska statens sida för att vare sig återbörda människor till sina hem eller säkerställa tillgång till mat, mediciner och andra vitala förnödenheter

* * *LÄS MERTortyr, dödsfall och upptrappat våld i VästpapuaAP1 kritiseras för aktieinnehav i bolag kopplat till MR-brott i VästpapuaFörsta AP-fonden ovetande om MR-brott vid gruvprojekt i Västpapua

The post Västpapua: 60 000 internflyktingar utan statliga hjälpinsatser appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy