Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Protester mot tysk brunkolsbrytning

Tiotusentals demonstrerade i lördags mot den planerade brunkolsbrytningen (Foto: CC BY 2.0).

av Katja Raetz // Artikel i Offensiv

Lördagen den 14 januari demonstrerade minst 35 000 människor i den tyska orten Lützerath mot dess förstörelse. Det är energikoncernen RWE som planerade rivningen för att kunna bryta brunkolen som finns under byn.

Redan 2017 hade de flesta byborna blivit tvungna att lämna sina bostäder. Dock har en mängd aktivister istället ockuperat de övergivna husen och också delvis skogen omkring. Med exempellös brutalitet, batonger och tårgas ingrep tusentals poliser under helgen mot demonstranterna och ockupanterna. Det finns rapporter om att även räddningshelikopter fick komma på grund av skadorna som tillfogades. Samtidigt genomfördes stödmanifestationer i andra städer som München och Berlin.
Bakgrunden är att RWE vill åt den relativ billiga brunkolen för att säkra sina vinster. Lützerath ligger nära den redan existerande brunkolsbrytningen, vilket gör att stora delar av landskapet har blivit uppgrävda allt eftersom. I denna process har flera byar rivits, inkluderat en vindpark.
Många aktivister hoppades på att grävmaskinernas frammarsch skulle stoppas med miljöpartiet De Grönas framgångar både nationellt och i den aktuella delstaten Nordrhein-Westfalen. Förgäves, som det visade sig. I oktober 2022 slöts ett avtal som visserligen sparade ett antal byar, men samtidigt gav RWE rätten till brunkolen och till Lützerath.

Rättvisepartiet Socialisternas tyska systerorganisation Sozialistische Alternative har aktivt deltagit på helgens demonstrationer och samtidigt sedan länge varnat för att ha illusioner i att appellera till politiker. I flygblad fördes istället fram krav på förstatligande av energibolagen och de banker som fortfarande investerar i lönsam klimatförstöring. För det behövs gemensam kamp av de anställda och klimataktivister. På så sätt är det möjligt att få demokratisk kontroll över energiproduktionen. RWE:s, Deutsche Banks med flera miljarder i tillgångar skulle kunna investeras i en omedelbar övergång till förnybar energi och en hållbar omställning av samhället.

Inlägget Protester mot tysk brunkolsbrytning dök först upp på .

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy