Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Nexø, Lotterisvensken

 Idag var jag på styrelsemöte i Martin Andersen Nexø-Selskabet i Köpenhamn. Efter mötet gick jag på en liten antikvariatsrunda och köpte en illustrerad utgåva av Nexøs novell ”Lotterisvensken”, som snart ska diskuteras i den läsecirkel som sällskapet anordnar i samarbete med Arbejdermuseet.

”Lotterisvensken” är en tidig Nexø-novell. Den skrevs redan vid århundradeskiftet 1900,och utspelar sig på Bornholm, där författaren tillbringade större delen av sin barndom. Huvudpersonen är – som framgår av titeln – svensk, precis som huvudpersonens far i Pelle Erövraren. En annan sak han delar med Pelles far är fattigdomen. I ett desperat försök att komma ut sin den köper han en del i en lottsedel. Men den planen misslyckas…

”Lotterisvensken” är alltså en eländesskildring. Men den är också ett stort språkkonstverk. Och i den utgåva jag köpt bjuds man också på utmärkt bildkonst, i form av illustrationer av Karl V. Larsen, som verkligen berikar läsupplevelsen.

Eftersom boken är utgiven av Danmarks Radio antar jag att ”Lotterisvenskens” filmatiserats. Några av illustrationerna verkar också vara tecknade efter bildförlaga. Den filmatiseringen skulle jag gärna vilja se. 

Omslaget till DR:s utgåva av
Nexøs ”Lotterisvensken”

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy