Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Lagförslag mot ordningsstörning ”farligt prejudikat”

Den brittiska regeringen vill ge polis större makt att avsluta protester, även innan dessa orsakar större ordningsstörningar. Redan förra året gavs polis större befogenheter genom en ny polislag. Människorättsorganisationen Liberty kritiserar den brittiska regeringen för att vilja ”tysta människor”.

STORBRITANNIEN | Tillägg i ett lagförslag som redan nu behandlas i parlamentets överhus väntades presenteras av regeringen under måndagen. Syftet med tillägget är att ge polis större möjlighet att slå ner på ”en ordningsstörande minoritet”, rapporterar BBC.

Lagförslaget riktas framför allt mot klimatorganisationer som Just Stop Oil, Insulate Britain och Extinction Rebellion, organisationer som har gjort sig kända för bland annat vägblockader.

Enligt Downing Street ska tillägget innebära att polis inte behöver avvakta att en protest orsakar ordningsstörningar innan den avbryts, polis ska också ha möjlighet att väga samman flera olika protester utförda av en och samma organisation, rapporterar BBC.

– Rätten att protestera är en grundläggande princip i vår demokrati, men den är inte absolut. En balans måste nås mellan individens rätt och rätten för den hårt arbetande majoriteten att utföra sina vardagssysslor, säger den brittiske premiärministern Rishi Sunak.

Martha Spurrier: ”Farligt prejudikat”

Martha Spurrier, chef för människorättsorganisationen Liberty, kallar förslagen för ett ”desperat försök att stänga ner alla möjligheter för vanliga människor att göra sina röster hörda.”

Hon menar att en möjlighet för polisen att avbryta protester innan de blir ordningsstörande utgör ett ”farligt prejudikat”.

– Att protestera är en grundläggande rättighet, inte en gåva av staten. Men vår rätt att protestera fortsätter att attackeras av en regering som är fast besluten att tysta människor och gömma sig från ansvarsutkrävande, säger hon på Libertys hemsida.

Shami Chakrabarti, medlem av överhuset för Labour och tidigare chef för Liberty, betonar för BBC att polisen redan har verktyg för att stoppa personer som blockerar motorvägar och att detta förslag är en ”blankocheck”.

– Detta är jag rädd, handlar om att behandla all fredlig kritik som i praktiken terrorism, säger hon till BBC:s program Today.

”Lömskt och auktoritärt”

Enligt organisationen Just Stop Oil är förslaget ett ”lömskt och auktoritärt försök att undergräva den grundläggande mänskliga rättigheten som stöttar upp vår demokrati.”

Storbritannien kritiseras också i Human Rights Watchs årliga människorättsrapport, World Report, som släpptes i förra veckan. Landet kritiseras bland annat för den polislag som började gälla från i april 2022.

The Government’s Police, Crime, Sentencing and Courts Act (the Policing Act) var en av fyra lagar som antogs under en enda vecka förra året och som Human Rights Watch anser väcker allvarlig oro för mänskliga rättigheter.

* * *LÄS MERNy lag vill inskränka demonstrationsrätt efter klimataktionerLagförslag kritiseras för att ge polisen för stor maktKlimataktivister stoppar tidningars utgivning

The post Lagförslag mot ordningsstörning ”farligt prejudikat” appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy