Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Köldknäpp slår hårt mot Tadzjikistan

Vintern slår hårt mot Tadzjikistan som därtill är svårt drabbat av ökad inflation, socialt missnöje mot regeringen och höjda elpriser. Bland meteorologer dras paralleller mellan vintern 2023 och vintern 2008, då den centralasiatiska nationen tvingades be om nödhjälp för att tampas med en köldknäpp som krävde flera dödsfall i landets isolerade östra hörn.

TADZJIKISTAN | En hård och karg vinter i centralasiatiska Tadzjikistan har nödgat regeringen att i flera omgångar. strypa eldistributionen mellan tio på kvällen och fem på morgonen, rapporterar Eurasianet.

I ett tv-sänt tal har landets president Emomali Rahmon meddelat allmänheten att läget förblir allvarligt för landets kraftstationer i sviterna av en ihållande köldknäpp.

Det är emellertid inget nytt fenomen att Tadzjikistans invånare tvingas till drastiska åtgärder för att säkra eltillgång under vinternätter . Vintrar i särskilt östra Tadzjikistan, i Pamirbergen, kan innebära minusgrader under 40-gradersstrecket och för många återstår inget annat än vedugnar.

Paralleller till vintern 2008

Men årets ihållande kyla är något annat och såväl allmänheten som medier drar paralleller till vintern 2008 då Tadzjikistan i slutändan ansåg sig nödgat att be om internationell hjälp för att tackla det årets stränga köldknäpp.

Enligt flera rapporter krävde vintern 2008 livet på flera nyfödda barn i isolerade samhällen i Pamirbergen nära gränsen till kinesiska Xinjiang.

Enligt Jamila Baidulloeva, meteorolog vid landets miljöskyddskommitté, påminner vintern 2023 i mångt och mycket om 2008 med ihållande kyla även under dagarna, något som försvårar transporter längs illa underhållna och isbelagda vägar och något som kan leda till varubrist i svåråtkomliga hörn av Tadzjikistan.

Tadzjikistans med åren ökande beroende av det statliga gruvbolaget TALCO:s aluminiumproduktion har inte bara ökat landets energibehov, utan även skickat notan för den ökande produktionen till allmänheten som 2023 betalar 17 procent mer för el än 2019.

Utmaningar för staten

Klart är dock att den tadzjikiska staten är i behov av hårdvaluta i tider av sociala missnöjesyttringar mot regeringen samtidigt som den globala inflationen har lett till ökade levnadskostnader och ökad arbetslöshet.

FN-organet OCHA ser med oro på årets skördeperiod i Tadzjikistan som väntas dras med vinterns ihållande köld och tjäle långt in på våren. Allt samtidigt som kriget i Ukraina fortsätter att kasta långa skuggor över Centralasien.

Under 2022 såg Tadzjikistan en kraftig minskning av jordbrukshandel med Ryssland på grund av internationella sanktioner, en trend som OCHA tror kommer hålla i sig under 2023 med svåra ekonomiska följder:

”Enligt beräkningar från Internationella valutafonden avtog BNP-tillväxten från 9,2 procent 2021 till 5,5 procent 2022 och den förutspås till i genomsnitt 4 procent under år 2023”, summerar OCHA i en analys.

LÄS ÄVENTadzjikistan i blickfångetHRW: Allvarliga människorättsbrott i CentralasienTurkiet och Iran utmanar Ryssland och Kina i Centralasien

The post Köldknäpp slår hårt mot Tadzjikistan appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy