Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Vem ska få Ottarpriset 2022?

Vem tycker du förtjänar att lyftas fram för sina insatser i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa? Sista nomineringsdag: 5 februari 2023. Mejla ottarpriset@arbetaren.se med namn och eventuellt förslag till motivering!

På flera håll i världen ser vi i dag en tillbakagång av de landvinningar kvinnor gjort vad gäller grundläggande jämlikhet, som rätten till att bestämma över sina egna kroppar och rätten att på samma villkor som män få röra sig i och ta del av de offentliga rummen och samhällets resurser. Reaktionära och patriarkala krafter gör gemensam sak i sina försök att frånta och inskränka flickors och kvinnors – det vill säga halva jordens befolkning – deras rättigheter.

Arbetarens redaktion vill uppmärksamma och befrämja de som arbetar i Ottars anda för att motverka denna utveckling.

Arbetaren delar därför årligen ut Ottarpriset till en person eller grupp som i Elise Ottesen-Jensens anda varit verksam i kampen för sexuell hälsa, jämlikhet och samhällelig rättvisa – präglad av feministisk och social medvetenhet och upplysningsambitioner. Tidigare pristagare är Bita Eshraghi, Ida Östensson, Noorihe Halimi, Organisationen QJouren Väst och BB-ockupanterna i Sollefteå. 

Priset är uppkallat efter Elise Ottesen-Jensen – den frihetliga socialisten, journalisten, sexualupplysaren och kvinnorättskämpen som stod på barrikaderna för kvinnors reproduktiva rättigheter och hälsa. I många år, från och med tidningen Arbetarens grundande 1922, arbetade hon på redaktionen och redigerade bland annat tidningens kvinnosida under vinjetten ”Kvinnan och hemmet”. Det var under dessa år som hon började använda signaturen Ottar. Elise Ottesen-Jensen har haft stor betydelse när det gäller att visa på hur kampen mot klassamhället hänger samman med sexualpolitisk kamp och kvinnokamp.

Mejla ottarpriset@arbetaren.se med namn och eventuellt förslag till motivering! Sista nomineringsdag: 5 februari 2023.

Inrikes#12/2022

Ottarpriset 2022 går till…


11 February, 2022

Redaktionellt#10/2021

Ottarpriset 2021 går till…


5 February, 2021

Redaktionellt#2/2020

Noorihe Halimi får Ottarpriset 2020


8 January, 2020

Inrikes#1/2019

Ida Östensson får Ottarpriset 2019


4 January, 2019

Redaktionellt
Gynekolog får Ottarpriset 2018!


2 January, 2018

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy