Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Urfolken i Brasilien välkomnar ny era med Lula

Med valet av Luiz Inácio Lula da Silva till president har Brasilien fått ett nytt ministerium för urfolk. Dessutom har Funai, den statliga myndigheten som tillvaratar urfolkens intressen, återuppstått. Båda leds av urfolkskvinnor.

− Det här är ett mycket känslosamt ögonblick, säger Sonia Guajajara, den nya urfolksministern, rapporterar El País.

BRASILIEN | Sonia Guajajara fortsätter:

– Det har varit många år av kamp, våld och kränkningar av våra rättigheter som trots att de finns inskrivna i konstitutionen aldrig respekterats fullt ut.

Hon fällde orden den 2 januari i huvudstaden Brasilia när ledare och representanter för olika urfolk firade att de återerövrade Funai.

Från ”indian” till ”urfolk”

För omedelbart efter att Jair Bolsonaros hade tillträtt som president i januari 2019, avvecklade han Funai genom att slå samman myndigheten med jordbruksministeriet. Ett beslut som bland annat underlättade att jordbruksföretagen expanderade, enligt El País.

Under det symboliska övertagandet av Funai firade urfolksledarna även att organet bytte namn från ”Nationella indianstiftelsen” till ”Nationella stiftelsen för urfolk”. Och att organet fick sin första kvinnliga ledare sedan det bildades 1967, Joenia Wapichana.

− Med vår nya regering, som är positiv till urfolken, tror jag att vi kommer att stärka miljöfrågorna, hållbarheten och skyddet av urfolkens marker, sade Wapichana. enligt El País.

På Time Magazines lista 2022

Under de tre första åren av Bolsonaros regering ökade avskogningen i urfolkens områden med 138 procent, enligt en studie från Socio-Environmental Institute (ISA).

− Bolsonaro bestämde sig redan från början för att bekämpa urfolken vilket var en fullständig tragedi för Brasilien och oss urfolk, vi levde fyra år av total osäkerhet och turbulens, bekräftar urfolksminister Sonia Guajajara, enligt the Guardian.

− Men vi stod fast, sade hon. Ju mer han attackerade oss, desto mer synlig blev vår kamp. Allt han gjorde för att försöka förgöra oss hjälpte oss bara att gå framåt, fortsätter Guajajara.

Hon har i egenskap av ledare för Brasiliens största ursprungsfolksorganisation Apib kämpat mot Bolsonaro och fördömt högerpopulistens politik runt om i världen de senaste fyra åren.

Denna kamp gav henne 2022 en plats på Time Magazines lista över världens mest inflytelserika personer.

Alla folk och kulturer ska representeras

I oktober 2022 valdes Sonia Guajajara som en av två urfolkskvinnor in i Brasiliens till stor del vita, manliga kongress. Den 4 januari i år blev hon officiellt utnämnd till den nya ministern för det nya urfolksministeriet.

−Detta är både en stor utmaning och en stor möjlighet för oss urfolk och resultatet av många års kamp, sade hon, enligt the Guardian

−Det är bara verklig demokrati om mångfalden av alla Brasiliens folk och kulturer är närvarande. Annars är det bara en upprepning av den chauvinistiska och rasistiska kolonialismen från det förflutna, tillade hon.

Vill skydda urfolksmark

Guajajara anser att Lula da Silvas nya regering står inför en tuff kamp och bland annat måste återuppta processen med att avgränsa urfolkens områden − något som helt avstannade under Bolsonaros tid vid makten, som uppfyllde ett vallöfte om att inte skydda en enda centimeter urfolksmark.

Dessutom sympatiserar inte alla Lulas tillhängare med urfolks- eller miljöfrågor, anser Guajajara.

Allians med kvinnlig miljöminister

Guajajaras urfolksministerium  får dock stöd av bland andra miljöminister Marina Silva som även var Lulas miljöminister under delar av hans två första mandatperioder 2003–2008.  Då trappade hon bland annat upp övervakningen av den illegala avverkningen av skog och lagföringen av brottslingarna.

Silva har uttryckt sin vilja att samarbeta med urfolksministeriet och med Funai. Hon har också betonat vikten av att skapa interinstitutionella och transnationella allianser för att försvara miljön.

−Jag ser med stor tillfredsställelse att en politik som stärker de traditionella folkens och samhällenas roll i förvaltningen av sina territorier kommer tillbaka. Detta är mycket viktigt för att bevara den biologiska mångfalden, säger Silva, rapporterar El País.

* * *LÄS MERLula da Silva kan få svårt att bekämpa fattigdomenBrasilien: Forskarvärlden hoppas på Lula da SilvaBrasiliens valrörelse sparkar igång – med våld och trots

The post Urfolken i Brasilien välkomnar ny era med Lula appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.