Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

FN-konferensen om biologisk mångfald….

 

DET ÄR INTE min rubrik på den här artikeln, rubriken saknar täckning i texten – ni som läst min senaste bok vet att jag starkt ogillar uttalanden om att Jorden går under eller att ”allt liv kan försvinna” på grund av vad vi ställer till – men ska vi stoppa massutrotningen av arter som nu pågår måste vi låta halva, eller nästan halva, planeten vara befriad från människors påverkan.

Inleder min artikel å här:

FN-konferensen om biologisk mångfald avslutades i slutet av förra året. Rapporterna var inte entusiastiska men gav ändå en relativt ljus bild. Jag höll truten. Ville förstå den där ljusa bilden.
 
Jag läser och läser – och alltihopa slutar i att de som kommenterat i smått ljusa färger tycks mig… vad ska jag säga… naiva. 
 
De tycks inte fatta vare sig hur ekonomisk politik bedrivs eller politikers (ibland påtvingade) ovilja att göra det som är möjligt att göra. Det beror på kortsiktighetens förbannelse. Och det enkla faktum att natur som bara finns i form av natur inte ger vare sig vinster eller ekonomisk tillväxt i den omfattning som exploatering gör.
 
Ska det vara så svårt att fatta? Så här är det:
 
Läs hela ledare HÄR.
PS! Apropå rubriksättningen: I min bok Vad ska vi ha samhället till? skrev jag så här:
”Det är inte ovanligt att  politiker och debattörer i retoriska ordalag påstår att planeten riskerar att gå under eller att allt liv riskerar att försvinna på grund  av klimatförändringar. Så är inte fallet. Liv i någon form kommer  med all säkerhet att finnas på planeten hur illa vi än kommer att  behandla den. Liv som i en ny evolution kan leda till nya arter och kanske nya civilisationer. Som art hotar vi inte livet på planeten, däremot hotar vi oss själva och våra möjligheter att bygga  goda samhällen. Planeten kommer troligen att »gå under« först  när solen om några miljarder år slocknar.”


 

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy