Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Skådespelare som utreds för sexualbrott stoppas från filmceremoni

FRANKRIKE | Det franska nationella filmpriset Césarpriset kommer att utesluta personer som utreds för sexualbrott från att delta i dess ceremoni som hålls i februari. Det innebär bland annat att den franska skådespelaren Sofiane Bennacer som utreds för våldtäkt – något han nekar till – inte kommer att tillåtas delta i ceremonin, rapporterar BBC.

Beslutet har tagits efter hård kritik mot Académie des Arts et Techniques du Cinéma som står bakom priset efter att Roman Polanski 2020 tilldelades priset för bästa regissör trots att han är efterlyst i USA för sexualbrott mot en trettonårig flicka 1977. Flera skådespelerskor lämnade ceremonin 2020 i protest, och senare avgick hela akademins styrelse.

Akademin har nu beslutat att alla som utreds för, eller har dömts för, våldsamma brott som kan resultera i fängelsestraff och särskilt då det gäller sexualbrott ska förbjudas från att delta i årets ceremoni – i ett senare skede ska akademin besluta om regeln ska bli permanent.

”Av respekt för offren…har det beslutats att inte lyfta fram personer som kan ha blivit implicerade i våldshandlingar av rättsväsendet”, säger akademin i ett uttalande, skriver BBC. Sofiane Bennacer, var nominerad för sin roll i filmen Les Amandiers innan han anklagades för våldtäkt. Filmens regissör Valeria Bruni-Tedeschi menar att han är utsatt för en ”medielynchning”.

The post Skådespelare som utreds för sexualbrott stoppas från filmceremoni appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy