Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Sjuksköterskor varslar om strejk i New York

16 000 sjuksköterskor på åtta sjukhus i New York kommer att gå ut i strejk nästa måndag om ett avtal med arbetsgivarna inte nås innan dess. De är missnöjda med underbemanning och att de inte har kompenserats tillräckligt för sina insatser under covid-19-pandemin.

USA | – Just nu är vi i en trippelpandemi med covid, influensa och RS. Vår barnakut är överfull och underbemannad på nästan alla arbetspass. Det är outhärdligt att se barn lida för att vi inte har tillräckligt med personal för att ge patientsäker vård, säger Aretha Morgan, sjuksköterska på en barnakut i New York, på facket New York State Nurses Associations hemsida.

Det var strax innan jul som sjuksköterskorna som är medlemmar i facket New York State Nurses Association med överväldigande majoritet, nästan 99 procent, röstade för att gå ut i strejk. Nancy Hagans, sjuksköterska och ordförande för facket, förklarar att strejk är en sista utväg men en väg de är beredda att ta då de menar att sjukhusledningarna inte ger dem något annat alternativ.

– Sjuksköterskor har varit till helvetet och tillbaka, vi har riskerat våra liv för att rädda våra patienter under covid-19-pandemin, ibland utan den personliga skyddsutrustning vi behövde för att hålla oss säkra och för ofta utan tillräcklig personal för trygg patientvård, säger hon på hemsidan och menar att sjukhuscheferna trots detta har motarbetat sjuksköterskorna.

”Vårdar 20 patienter samtidigt”

Benny Mathew som är sjuksköterska på sjukhuset Montefiore i Bronx väljer sitt jobb för att de vill hjälpa människor och sitt lokalsamhälle, och han anklagar sjukhusledningen för att inte ens på allvar vara beredd att förhandla de aktuella frågorna:

– På akutavdelning vårdar jag ibland 20 patienter samtidigt, istället för den säkra standarden av 3–6 patienter. Det här är inte säkert eller rättvist för sjuksköterskor eller patienter. Det leder till värre resultat för patienter och det ökar risken för att patienter dör. Vi vill ha säker bemanning för att rädda liv, säger han på fackets hemsida.

Ett av sjukhusen som kommer att omfattas av strejken om den blir av är Mount Sinai Hospital. I ett uttalande säger sjukhusledningen att förhandlingar pågår med New York State Nurses Association och att man strävar efter att nå ett avtal som är ”ansvarsfullt med hänsyn till organisationens långsiktiga finansiella hälsa” samt att sjuksköterskorna förtjänar ”den bästa möjliga arbetsmiljön” liksom löner och förmåner, rapporterar ABC 7.

Sjukvården underbemannad i Europa 

Sjuksköterskor i Storbritannien har också nyligen varit ute i två endagarsstrejker och facket Royal College of Nursing har utlyst nya strejker den 18 och 19 januari.

Även i det brittiska fallet har det handlat om missnöje med underbemanning inom vården, dåliga arbetsvillkor och låga löner trots sjuksköterskornas omfattande insats under covid-19-pandemin.

Under förra året varnade också WHO:s europeiska kontor för att så gott som alla länder i västra Europa lider av en kris vad gäller bemanning inom hälso- och sjukvårdssektorn. I Tyskland var 35 000 jobb inom sektorn inte tillsatta, rapporterade The Guardian i december.

I Finland råder en allvarlig brist på sjuksköterskor, i Frankrike finns det färre läkare i dag än för tio år sedan och i november strejkade flera tusen läkare bland annat på grund av underbemanning och andra arbetsmiljöproblem. ”

”Alla länder i regionen står inför allvarliga problem kopplade till arbetsstyrkan inom vård och omsorg”‚ skrev WHO:s europeiska region när rapporten släpptes.

* * *LÄS MERBrittiska sjuksköterskor fortsätter strejkaMånga strejker i USA under ”strejktober”10 000 i ungersk protest för höjda lärarlöner

The post Sjuksköterskor varslar om strejk i New York appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy