Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Transportstrejk lamslår Tunis

TUNISIEN | Tunisiska spårvägs- och bussarbetare anställda av det statliga företaget Transtu gick på måndagen ut i strejk  i huvudstaden Tunis och lamslog stora delar av trafiken.

De anställda strejkar för att protestera mot försenade utbetalningar av löner, liksom årsbonusar som inte har betalats ut, rapporterar AFP. Hundratals transportanställda protesterade också på måndagen i närheten av premiärministerns kontor.

Tunisien befinner sig sedan länge i en svår ekonomisk kris och landet väntar på klartecken på lån från Internationella valutafonden (IMF). För att få lån har IMF dock krävt flera kontroversiella reformer där ett gradvis borttagande av statliga subventioner på flera basvaror är ett krav och omstruktureringar av offentligt ägda företag är ett annat. Det sistnämnda inkluderar det statligt ägda transportföretaget Transtu som driver omkring 250 bussrutter och femton spårvägslinjer.

– Det finansiella läget i företaget är verkligt svårt, säger Transtus talesperson, Hayat Chamtouri, enligt Reuters.

Fler strejker utlysta

Enligt centralorganisationen UGTT är strejken inte tidsbegränsad utan kommer att pågå tills dess att arbetarnas krav har mötts, rapporterar Reuters.

UGTT har uppmanat till flertalet strejker i landet under januari, bland annat ska transportarbetare som jobbar i luften, på land och hav, strejka den 25 och 26 januari i protest mot vad facket ser som ”regeringens marginalisering av offentliga företag”.

Tunisien gick till val den 15 december förra året, med ett rekordlågt valdeltagande i protest mot att landets president Kais Saied sedan ett och ett halvt år har fört landet i en allt mer auktoritär riktning där mer och mer makt har samlats under presidenten.

* * *LÄS MERLeda och vanmakt i Tunisien inför lördagens valAllt fler politiska orostecken i TunisienKrav på Kais Saieds avgång efter rekordlågt valdeltagande

The post Transportstrejk lamslår Tunis appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy