Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

Ökade spänningar i Kashmir

Fem civila har dödats i två olika attacker i indien-administrerade Kashmir. På måndagen dödades ett barn och fyra skadades i en explosion som inträffade i närheten av hus som också attackerades i en eldstrid på söndagen då fyra personer dödades.

KASHMIR | Det var i Rajouridistriktet i Kashmir som attackerna genomfördes. Attackerna betecknas som terrordåd av guvernören för regionen Manoj Sinha. ”Jag försäkrar folk att de som ligger bakom denna föraktliga attack inte kommer att undkomma straff”, twittrade han på måndagen, rapporterar BBC.

Både Indien och Pakistan gör anspråk på Kashmir och båda länderna styr delar av regionen. De båda länderna har vid två tillfällen krigat om Kashmir och konflikten över regionen har pågått sedan 1947 då Indien splittrades och Pakistan bildades. 1949 delades Kashmir i en indisk och en pakistansk del.

Söndagens offer var hinduer

I augusti 2019 drog Indien in den autonomi som Jammu och Kashmir hade åtnjutit och delade den muslimskt dominerade delstaten i två områden. De fyra som dödades på söndagen var hinduer som utgör en minoritet i Kashmir. Det är oklart vem eller vilka som ligger bakom söndagens och måndagens attacker.

Sedan den indiska regeringen tog direkt kontroll över Kashmir har den muslimskt dominerade befolkningen varnat för att det indiska hindunationalistiska regeringspartiet Bharatiya Janata Party genom olika lagändringar försöker att förändra den demografiska och religiösa sammansättningen av regionen.

Bland annat har regeringen gjort det möjligt för folk utifrån Kashmir att flytta till regionen. Under hösten infördes nya regler kring mark som har hyrts av regeringen av bland annat affärsmän som driver hotellverksamhet. Enligt de nya reglerna ska dessa avtal upphöra och marken hyras ut genom auktioner vilket oroar kashmiriska affärsmän som varnar för att de kan tvingas bort från sina verksamheter, rapporterar Al Jazeera.

The post Ökade spänningar i Kashmir appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.

Generated by Feedzy