Tryck ”Enter” för att hoppa till innehåll

USA: Roe v Wade rivs upp

Abort är inte längre en grundlagsskyddad rättighet i USA. Under fredagen meddelade Högsta domstolen (HD) i Washington att beslutet Roe v Wade som sedan 1973 har garanterat aborträtten rivs upp.

USA | Beslutet motiveras med att grundlagen inte har uttalat sig om abort och att aborträtten därför inte kan anses grundlagsskyddad.

En nästan 50-årig rättighet försvinner och hälften av USA:s delstater väntas införa förbud eller kraftiga begränsningar snarast. Kvinnor, transpersoner och ickebinära kommer nu att tvingas resa allt längre för att genomgå en abort vilket framför allt kommer att slå mot marginaliserade grupper.

Det finns också en oro att olika delstater kommer att gå allt längre i sina abortförbud och så småningom också försöka åtala kvinnor som söker abort.

HD-beslutet att riva upp Roe v Wade kommer inte som en överraskning. Den tidigare presidenten Donald Trump lyckades nominera tre domare till HD under sin mandatperiod och han valde uteslutande domare som var redo att riva upp Roe v Wade.

Väntat beslut

I maj i år läckte också ett utkast från HD som visade att en majoritet av domstolens domare var redo att riva upp det beslut som har garanterat aborträtten i landet.

Aborträtten har gällt fram till att ett foster är livsdugligt. Under senare år har flera delstater stiftat lagar som uttryckligen syftat till att utmana HD-beslutet från 1973 och i december förra året inleddes förhandlingar kring Mississippis abortlag som förbjuder abort från femtonde graviditetsveckan och som därmed utmanade Roe v Wade.

När nu Roe v Wade har rivits upp kommer 26 delstater med säkerhet eller sannolikt förbjuda abort enligt the Guttmacher Institute som jobbar för sexuell och reproduktiv hälsa. 22 av dessa delstater har redan lagar eller grundlagsändringar på plats för att försöka förbjuda abort så snart som möjligt.

* * *LÄS ÄVENIlska mot hotad aborträtt utanför HD i USAAndra rättigheter kan hotas om Roe v Wade fallerSouth Dakota – den amerikanska aborträttens nya frontlinje

The post USA: Roe v Wade rivs upp appeared first on Tidningen Global.

Kommentarer är stängda.